Huisvesting en gezondheid

Je hebt een papegaai maar hoe weet je nou of je het juiste doet qua huisvesting en gezondheid?

Locatie

Het is heel belangrijk dat je begint met de locatie, waar ga je de papegaai plaatsen in huis?
Komt hij gezellig in de woonkamer met zijn kooi en speel plek of heb je bijvoorbeeld een papegaaienkamer en mag de vogel daar (veilig) wonen zonder kooi. Of staat de vogel met zijn kooi overdag in de woonkamer maar slaapt de vogel s ávonds in een andere kamer in een slaap kooi?

Papegaaienkooi

Belangrijk is dat de papegaaienkooi ruim moet zijn, als de papegaai er overdag de hele dag uit is dan kan dit een normale kooi formaat zijn, zit de papegaai overdag (bv doordat men werkt) ook in de kooi dan is het heel belangrijk dat deze kooi erg ruim is en hij/zij hier goed in heen en weer kan bewegen.

Nachtrust

Waar je rekening mee moet houden is dat het belangrijk is dat een papegaai een goede ongestoorde nachtrust krijgt van tenminste 10-12 uur om onder andere in goede gezondheid te kunnen blijven.
Als de papegaai met zijn kooi in de woonkamer blijft staan dan is het wel belangrijk dat deze ook op tijd zijn rust krijgt, dus dat de vogelkooi bv om 20:00 wordt afgedekt met een doek en dat het vanaf dan ook wat rustiger wordt. Wat veel mensen ook doen is in plaats van afdekken de vogel wanneer het bedtijd is naar een aparte slaapkamer brengen waar ze dan een kleinere slaapkooi hebben staan zodat de vogel voldoende en een ongestoorde nachtrust krijgt en s ’ochtends gewoon weer naar de woonkamer wordt gehaald.

Locatie van de kooi

Wanner je een kooi voor het raam plaatst of in het midden van de kamer dan krijgt je papegaai minder rust dan wanneer je de kooi voor een muur zet en nog mooier natuurlijk in een hoek. Aangezien een papegaai een prooidier is en altijd 360 graden om zich heen moet kijken of hij gevaar loopt of niet geeft een muur wat rust in dat verhaal. Daarnaast is glas heel verraderlijk, in de zomer geeft het een broei effect en in de winter is het daar een stuk kouder.

Speelplaats

Ook is het belangrijk dat de vogel meer terrein krijgt dan de kooi alleen, dit kan bv door middel van een speelboom ernaast maar er zijn ook genoeg creatieve speelplekken te bedenken welke bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd of aan de muur of achter of naast de kooi.

Bodembedekking in de kooi

Vaak zit er in een kooi een rooster onderin, dit rooster zit er alleen in voor het gemak van de mens, absoluut niet voor de vogel. Het beste/leukste voor de vogel is om onderin de kooi bv iets van beukensnippers te doen, dit is heerlijk om in te scharrelen maar ook om in te foerageren, ja wij mensen moeten soms iets vaker stofzuigen maar de vogels worden er gelukkiger van en daar gaat het om! Lekkere nootjes of anders lekkers tussen de beukensnippers in leggen zorgt voor vermaak!

Vermaak in de kooi

In de natuur besteden vogels de meeste tijd van hun dag op zoek naar voedsel, ze werken dus voor hun eten. Als wij een bak eten en een bak water in de kooi zetten moeten wij ernaast dus ook voor zorgen dat de vogel die tijd dat hij in de kooi zit zichzelf kan vermaken/bezighouden. Vermaken kun je doen door middel van foerageren, attributen/speelgoed maken met hier in voer en snacks verstopt zodat ze moeten werken om hierbij te komen, dit vermaak kan gedragsproblemen voorkomen. Bedenk je eens in als jij hele dagen weg bent en je vogel deze dagen in de kooi zit en niets te doen heeft behalve een beetje eten en voor zich uit staren, je kan begrijpen dat leven dan lijden word dus vermaak/speelgoed is cruciaal!
Sloopspeelgoed is een grote favoriet, papegaaien houden van stuk maken, karton en ander sloopspeelgoed is dan ook echt een succes. Je kan het kant en klaar kopen maar ook makkelijk zelf maken.

Leuke voorbeelden:
Een eierdoos hierin wat nootjes en veel papiersnippers.
Een kartonnen doos (ongekleurd) in kleine vierkantjes knipper en rijgen op een leerveter en deze in de kooi hangen, je kan er houten kralen tussen doen.
Een formaat schoenendoos (ongekleurd) in de kooi zetten en er ook wat lekkers in doen, deze vinden ze helemaal geweldig om stuk te maken.
En zo zijn er heel vele leuke bezigheden.

Zitmaterialen

Het is belangrijk om de pootjes van de papegaaien in goede gezondheid te houden, bezemstelen van een dikte zijn daarom niet aan te raden. Plastic stokken zijn uit den boze!!
Alle takken van fruitbomen kan je ook gebruiken, soms (als je ze eerst even afspuit) zelf met nog wat blaadjes er aan, hebben ze naast de zit stok functie ook nog eens een sloop/speel functie. Belangrijk is in ieder geval om verschillende diktes van zit stokken in de kooi te hebben om de pootjes in beweging te houden. Ook 1 slijpstok is belangrijk, hiermee kunnen ze hun nageltjes zelf op de juiste lengte houden. Deze stok is dan bv de stok die je plaatst voor de etensbak, dan weet je nl zeker dat ze hem goed gebruiken.

Speelgoed controleren

Kijk altijd iedere dag goed naar het speelgoed, laat er niets los of steekt er niets uit, katoen bv is echt heel gevaarlijk, ze verteren het niet in de krop en kunnen zich er aan ophangen f hun pootjes kunnen er in verstrengeld raken, dus geen katoen in de kooi en altijd iedere dag even het speelgoed en de kooi controleren. (Let op foto’s kunnen vervelend zijn om te zien)

Hygiëne

Hygiëne heeft net als bij de mens een belangrijke rol, minimaal 1 keer per week is het belangrijk dat je de kooi goed schoon maakt, oude ontlasting van de kooi afhaalt en de bodem bedekking ververst, maar mooier is natuurlijk om dit geleidelijk gedurende de hele week het geen wat vies is af te nemen en weg te halen. Fruit bijvoorbeeld dat kan je niet meerdere dagen laten staan en als het erg warm is zelf maar een gedeelte van de dag. Water moet iedere dag minimaal 1 keer ververst worden en dan ook de bak waarin je het water doet elke keer goed schoonmaken!

Daglicht/Zon

Voor een papegaai is daglicht ook heel belangrijk, zonlicht zelfs nog belangrijker, door de UV stralen maakt het papegaaienlichaam op een natuurlijke manier kalk aan in de juiste hoeveelheid wat je met het toedienen van vitaminen preparaten vaak moet inschatten en kan over doseren. Zet je papegaai wanneer het weer het toelaat (dus niet te koud) dan lekker buiten dit vinden ze heerlijk. Let wel op is je papegaai niet gewiekt dan kan je deze met kooi en al naar buiten rijden of even in een reiskooi doen, een volière in de tuin voor dat soort buiten momenten is natuurlijk helemaal mooi!
Het windje door hun veertjes en het horen van de vogels en natuurgeluiden buiten daar worden ze zo gelukkig van! Ook kun je tuigjes aanschaffen voor papegaaien zodat je ze veilig mee kan nemen naar buiten. Ze vinden het heerlijk om met je mee te gaan in de frisse lucht.
Wanneer je denkt dat je papegaai niet genoeg daglicht krijgt kun je ook een daglichtlamp boven de kooi hangen hier maken ze dan gretig gebruik van door er onder te gaan zitten! Voor veilig gebruik wel even goed laten informeren.

Douchen

In de natuurlijk dan gaan de papegaaien in de regen staan, hiermee wassen ze hunzelf om zich daarna goed te kunnen verzorgen. Wij kunnen dit ook nabootsen door middel van de douche, met een lekkere lauwe zachte douche straal kunnen wij ervoor zorgen dat de papegaai zich goed kan verzorgen, ook kan als de douche te eng is een plantenspuit (verneveling stand) helpen welke dan wel iedere keer met lauw water verschoond moet worden (lang stilstaand water is niet gezond). Je zal zien dat wanneer je thuis stofzuigt jouw papegaai vaak zijn waterbak opzoekt om daarin te badderen, dat is omdat het stofzuiger geluid lijkt op natuurgeluiden herkenbaar door hun genen en die worden getriggerd om te gaan badderen, altijd erg leuk! Soms hoor je dat mensen hun papegaai föhnen na het douchen dit is echt niet de bedoeling ten eerste zit er in een föhn vaak ook teflon (giftig voor vogels) en ten tweede hoort de papegaai dit gewoon zelf te doen, dit neemt tijd in beslag, dus bezig zijn met zichzelf en het verzorgen van de veren. Het beste kun je dan ook ervoor zorgen dat de papegaai het liefst niet onder de douche gaat of niet nat wordt gespoten na 16:00 s’ middags, op die manier heeft de vogel genoeg tijd om zichzelf droog te maken.

Voeding

Het is heel belangrijk dat een papegaai goede gevarieerde voeding krijgt, alleen zaadjes en water is dus echt NOT DONE! Een papegaai heeft eigenlijk iedere dag verse groente en fruit nodig, noten en zaad. Wanneer je papegaai kieskeurig is en niet veel anders eet dan is Pellets vrij belangrijk aangezien hier veel inzit wat ze nodig hebben maar het ideale dieet is een mix van Groente, fruit, noten, zaad en pellets. Daarnaast vinden papegaaien kookpotjes ook heerlijk! Eten zoals rijst/pasta met groente en bijvoorbeeld een roer eitje erdoorheen gebakken daar kunnen ze van smullen dit alles natuurlijk niet opgebakken in de gewone boter of olie maar in bv Kokos olie.
Het is altijd even zoeken wat een papegaai lekker vindt maar vaak is het een kwestie van blijven aanbieden in verschillende vormen en uiteindelijk eten ze het wel.
Avocado is giftig!

Gezondheid

Wanneer een papegaai ziek is zullen ze dat zelden laten zien, dit is natuurlijk omdat het prooidieren zijn, laat je zien dat je ziek bent dan val je sneller ten prooi aan roofdieren…dat is hun gewoon meegegeven in de genen. Dus wanneer jij denkt dat je papegaai zich niet gedraagt zoals normaal, bv weinig eet, stil is, bol zit of nog erger dan moet je weten dat deze vaak al heel erg ziek is en direct medische zorg nodig heeft, twijfel dan niet maar maak gelijk een afspraak met een VOGEL arts, ga niet naar de dierenarts om de hoek want die hebben vaak genoeg door te weinig ervaring de verkeerde diagnose/behandeling gesteld met dood als gevolg. Op onze website staat ook een lijst met vogelartsen, ga altijd naar een vogelarts ook al moet je iets verder rijden…het is in het belang van je vogel!

De volgende situaties kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je papegaai:
pannen met teflon, gourmetten, bakplaten, tosti-ijzers, geurkaarsen, sterkte schoonmaakmiddelen, lood en zink.

Tot slot

Een papegaai is een groepsdier, in de natuur leven ze in groepen, groeien op met elkaar, communiceren met elkaar en delen alles met elkaar. Wij zijn dan ook van mening dat een papegaai niet alleen hoort te zijn. Dit houdt niet in dat als je een papegaai erbij neemt deze gelijk vriendjes zullen worden maar het gezelschap doet al een hoop, ze kijken ook vaak naar elkaar en leren van elkaar en ze zijn niet meer alleen!