Ik wil een papegaai, wat moet ik weten

Ik wil een papegaai, wat moet ik weten

Ben je er over aan het denken om een papegaai in huis te nemen dan is het heel belangrijk het volgende stukje te lezen:

Wat moet je weten als je een papegaai wil opnemen in je familie:

* Je moet je goed hebben ingelezen, vooral in het soort wat je graag wilt aangezien er hele grote verschillen in de soorten zijn.

* Het is belangrijk dat je je papegaai laat testen op de 4 belangrijkste ziektes, dit zijn nl ziektes die besmettelijk kunnen zijn voor andere papegaaien en als je eigen papegaai de ziekte draagt dan wil je dit zeker weten zodat je weet hoe en of je hier op kunt handelen.

* Een papegaai is geen kat, ze willen over het algemeen niet vast gepakt worden en gaan niet zachtjes op je schoot liggen spinnen, papegaaien kunnen (ook wel afhankelijk van het soort) een flinke strot opentrekken, 1 die je buren soms niet op prijs zullen stellen.

* Papegaaien (des te groter het soort) zijn vaak een lang leven geschoren en raken gauw emotioneel aanhankelijk.

* Vergis je niet in de gevoelens van een papegaai!

* Het houd niet op bij het ’s ochtends geven van een hand zaad en het water verversen….een papegaai heeft aandacht nodig en neemt flink wat van jouw tijd in beslag.

* Een papegaai heeft een gebalanceerd voedingsschema nodig, hierbij is bijvoorbeeld koken voor je papegaai (kookpotjes/Chop) tegenwoordig heel normaal.

* Een papegaai is geen mens, wij als mens eten al heel slecht, mensenvoer is dus zeker niet geschikt voor een papegaai, ook niet als je opa er al 1 had van 60 die ALTIJD met de pot mee at!

* Roken in dezelfde ruimte als waar de papegaai staat is not done! De luchtwegen van een papegaai zijn erg gevoelig!

* Een kooi, wat stokken en een speeltje dat gaat het niet worden. Een papegaai dient zich te vermaken…in de natuur moeten ze de hele dag zoeken naar hun eten, wij schotelen ze dat voor dus wij moeten andere manieren zoeken om ze te vermaken: speelplaatsen, sloopspeelgoed, fourangeer speelgoed, een bodem om lekker op te scharrelen.

* Een kooi moet ruim zijn en afgestemd zijn op het soort papegaai.

* Een papegaai is een prooidier dus van uit nature zullen ze voor hun eigen veiligheid pas laten zien als ze ziek zijn wanneer dit vaak al te laat is, dus wanneer je papegaai ziekte verschijnselen vertoont (Wees op de hoogte van wat voor verschijnselen) dan moet je nooit wachten maar ZSM naar een arts gaan die gespecialiseerd is in papegaaisoorten (Vogelarts), een gewone dierenarts neemt door onervarenheid vaak niet de juiste beslissingen.

Vind je dit allemaal al erg veel? Neem dan GEEN papegaai want je bent er nog lang niet!

* Een papegaai heeft een juiste hoeveelheid kalk nodig in het lichaam, dit door juiste gebalanceerde voeding maar de aanmaak van kalk word bevorderd door zonlicht, het is dus zeer belangrijk (ook voor het geluk van je vogel) dat je papegaai op een veilige mee naar buiten mag/kan.

* Papegaaien kunnen vaak last krijgen van hun hormonen, best logisch dat hebben mensen ook, hierdoor kan hun gedrag flink worden beïnvloed en kunnen ze (tijdelijk) veranderen van een lieve papegaai in een agressieve of een schreeuw papegaai, hier moet je mee om kunnen gaan, dit is nl niet het moment waarop je dan afscheid neemt….zoals vele mensen al hebben gedaan.

* Papegaaien zijn groepsdieren, om een papegaai alleen te houden is eigenlijk niet eerlijk tegenover je papegaai, een andere papegaai in de buurt of zelfs een maatje/partner maakt het leven van de papegaai zoveel mooier en gelukkiger!

* Soms kunnen papegaaien plukken, hier moet je dus uitvinden waarom, is het medisch? Of is het een gedrags probleem of misschien wel door een trauma of verveling.

* Papegaaien zijn echt slopers en je kunt het ze niet kwalijk nemen als ze aan jouw meubels of andere eigendommen gaan knagen, ook al geef je ze genoeg om te doen ze doen juist altijd het geen jij niet zou willen!

* Een kooi is plek waar ze in zitten als je er niet bent of als ze slapen, als je thuis bent is het niet de bedoeling dat een papegaai opgesloten blijft, kun je dit niet bieden neem dan geen papegaai!

* Het lichaam van een papegaai heeft meerdere functies net als bij een mens, lees je in wat je wel en niet aan kan raken zonder dat je daar een bepaald gedrag mee oproept.

* Verwacht nooit een papegaai die niet bijt, ALLE papegaaien zullen je een keer bijten dat kan om vele redenen zijn, straffen heeft hierom helemaal geen zin! Weten waarom een papegaai bijt (voorkomen) is veel belangrijker dan afleren.

* Wanneer je alleen een papegaai neemt omdat deze zo leuk praat en geluidjes nadoet zoek dan een mens als huisgenoot, sommige papegaaien praten gewoon niet en sommige geluidjes die zijn na 500 x achter elkaar gehoord te hebben niet zo leuk meer, wees hier bewust van!

* Laat je papegaaien NOOIT onbewaakt met je hond of je kat of je kleine kind alleen, er zijn te veel voorbeelden van “dat doet ie anders nooit! Een kat of hond kan zo maar omslaan, misschien wet omdat de papegaai bijt! en als je papegaai je kind bijt is dit jouw schuld, niet die van de papegaai!

* Papegaaien produceren HEEL veel stof, dat houd in dat je constant aan het stof afnemen bent, als je gevoelige luchtwegen hebt neem dan GEEN papegaai! Er zijn apparaten om dit wat beter te kunnen onderhouden maar die kosten wel een paar honderd euro.

* Papegaaien maken troep!! Niet zo een beetje ook! Veel zaadjes en voer wat ze juist net buiten hun kooi gooien, de bodem materiaal die ze juist lekker over de randen heen graven, maar dat vermaak hebben ze ook zo nodig! Houd je niet van troep (iedere dag stofzuigen) neem dan GEEN papegaai.

* Een papegaai wil graag onderdeel zijn van het gezin, die kan je niet in een andere kamer zetten en soms even een half uurtje gaan kijken (behalve als ze gaan slapen).

* Nachtrust is heel belangrijk voor de gezondheid en het gestel van de papegaai, ze hebben echt een ongestoorde nachtrust nodig van rond de 10 uur, kun je dit niet bieden dan kun je gedrag problemen veroorzaken.

* Het vertrouwen winnen van een papegaai heeft soms wat tijd nodig, dit gebeurd vaak niet gelijk dus je moet een flinke dosis geduld hebben.

Zeker weten dat er nog veeeel meer punten zijn waar je rekening mee moet houden, maar bewust zijn dat je niet zo maar even een papegaai neemt dat doet al het halve werk. Verwacht niets van je papegaai dan kun je ook nooit teleurgesteld worden!

Wanneer je alles hierboven begrijpt en ook bereid bent om dit te geven/doen dan is er een gigantisch mooi vooruitzicht op een geweldig maatje voor het leven. Ze verreiken jouw leven en jij dan dat van hun. Ze rekenen op jou en de beslissingen die jij maakt. Jij bent verantwoordelijk voor wat je in huis haalt!